A női nemi szervek betegsége – A hátrahajló méh

1413
HOZZÁSZÓLÁS:

Sémásan ábrázolva a méhet, két jól elkülöníthető rész látható: 

  • a méhtest,
  • és a méhnyak.

Rendes pozíciójában a méh előredőlve a hólyagon nyugszik, a méhnyak ráhajlik a méhtestre: Ilyenkor előrehajlott vagy anteflektált méhről beszélünk.

Elég gyakorinak mondható (körülbelül minden negyedik nőnél) az a változat, amikor a méh hátrafelé hajlik a végbél irányába. Előfordulhat olyan eset is, amikor a méh a két pozíció közt helyezkedik el, ezt köztes helyzetnek nevezzük.

Tehát a méh hátrahajlása legtöbbször csak egy sajátos elhelyezkedés különösebb következmények nélkül, mely nem befolyásolja a nemi életet és kezelést sem igényel. És mégis mennyi fölösleges műtéti indikáció válik belőle.

Mi az oka ennek?

Normál helyzetben a méhet kötőszöveti szalagok és izmok függesztik fel és tartják meg. A hátrahajlást ezeknek a szalagoknak és izmoknak a gyengesége okozza, mely lehet veleszületett vagy szerzett.

Leggyakrabban a szülések következménye, de okozhatják nőgyógyászati megbetegedések, pl. fertőzés, endometriózis, mióma vagy nagyméretű petefészekciszta.

A hátrahajlásnak különböző formái lehetnek ⇒

A kimozdítható hátrahajlás soha nem fájdalmas. a nőgyógyászati gyakorlatban a méh könnyen kimozgatható, ezért a vizsgálat során ideiglenesen visszanyeri normális pozícióját.

Rögzült hátrahajlás esetén minden helyrefordítási kísérlet hiábavalónak bizonyul és fájdalommal jár. Végérvényesen hátrahajlik a méh a nagyméretű mióma vagy az összenövések miatt. Valójában ezeket a háttér okokat kell kezelni, és nem magát a hátrahajlást.

Létezik még ennek az elváltozásnak egy ritka, ámde nagyon fájdalmas formája is, mégpedig az Allen-Maters szindróma, amit a méhet rögzítő hátsó kötőszöveti szalag sérülése okoz.

Ebben az esetben a hátrahajlott méh abnormális mértékben mozog, és úgy tűnik, mintha a méhnyak leválna a testről. Ez a sérülés általában elhúzódó, nehéz, fogómütétes szülés után keletkezik, és elviselhetetlen tüneteket okozhat.

Ez az egyedüli eset, amikor alapos előzetes körültekintés után a műtéti megoldás szükséges!

A méh hátrahajlása által okozott tünetek:

A leggyakrabban semmilyen tünetet nem okoz, és az elváltozás rejtve marad a nő előtt, ha az orvosa nem hívja fel rá a figyelmét. De előidézhet különféle fájdalmas jelenségeket is, úgymint:

  • kismedencei nyomásérzékenység vagy a has irányába sugárzó fokozódó lumbágós fájdalom, amit a hosszas gyaloglás, állás, fáradtság vált ki,
  • éles fájdalom közösülés közben, amelyet a pénisszel való érintkezés vált ki a vérbő hátrahajlott méh testben. Ez a fájdalom erősebb a menstruáció előtt, és a mélyre hatoló közösülési pozitúrákban kifejezetten éles lehet (Szerencsére nem állandó, de gyakran visszatér és rossz hatással van a házaspár szexuális életére.),
  • a menstruáció kezdetekor fellépő fájdalom, amelyhez a méhnyak és a méhtest között létrejövő megtörés okozta vérelfolyási zavar is társulhat.

Okozhat-e a hátrahajlás meddőséget?

Semmi esetre sem, azonban vannak orvosok, akik az ellenkezőjét állítják. A spermiumok végül mindig utat találnak maguknak, még akkor is, ha az eltér egy kicsit a megszokottól – Ha gyermeket akar, segítse a spermiumok haladását azzal, hogy a közösüléskor hasra fekszik!

Megnehezíti-e a szülést a méh hátrahajlása?

Nem, mert a terhes méh növekedése során a harmadik hónaptól spontán előrehajlik és normál pozícióba kerül.

1413
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]