Így alakulhat ki hipofizeális meddőség

1200
HOZZÁSZÓLÁS:

A hipofízis hormonjai számos feladatot látnak el. A hipofízis működését számos kórfolyamat (gjmlladás, sérülés, daganat stb.) károsíthatja. A kórfolyamat függvényében ezek hormontúlműködést vagy hormonhiányt okozhatnak.meddő

A hipofízis teljes leállását Simmonds-kómak nevezzük. Következménye az anyagcsere teljes felborulása, az összes létező perifériás endokrin mirigy működése csökken, a szervezet folyadékot és sót veszít, súlyosan lesoványodik, végül keringési elégtelenség alakul ki.

A hipofízis teljes leállását okozhatja vérkeringési zavar talaján létrejött szövetelhalás is. Ezzel a betegséggel leggyakrabban súlyos vérvesztéssel járó szülések után találkozunk. A hipofízis elégtelenségét ekkor Sheehan-szindrómának nevezzük.

A hipofízis teljes leállása, még ha tünetei drámainak tűnnek is, ma már nem halálos betegség. A kiesett valamennyi hormon pótlására ma már csaknem tökéletes gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. A megfelelő hipofízeális nemi hormonok (gonadotropinok) pótlásával terhesség létrejötte és kiviselése is lehetséges.

Miért okoz meddőséget?

A hipofízis működésének részleges kiesése legtöbbször daganat eredetű. A rosszindulatú daganatok szerencsére igen ritkák.

A jóindulatú daganatok lehetnek hormonálisán inaktívak (kromofób adenomák) vagy hormontermelők (kromofil adenomák). Ez utóbbiakat szövettani képük alapján, bazofil, ill. acidofil adenomákra osztályozhatjuk.

Az inaktív (kromofób) adenomák a hormontermelő szövetek összenyomása révén változatos hormonális kiesési tüneteket váltanak ki. (Gyógyításuk műtéti vagy sugárterápiás úton történik.

A kromofil adenomákra egyes hormonok túltermelése jellemző a többi rovására. Az acidofil adenomák prolaktint és/vagy növekedési hormont (szomatotropint) termelnek. A prolakünomák sajátossága a nemi működések leállása, tartós vérzéskimaradás és tejcsorgás (galaktorrea-amenorrea szindróma).

A szomatotropin-túltermelés fiatalkorban óriásnövést (gigantizmust), a későbbi életkorokban pedig a végtagok, az orr és az áll megnövekedésével járó kórképet (akromegáliát) okoz. A növekedési hormon nagyban hasonlít a prolaktinhoz, így túltermelése szintén meddőséget okozhat.

A fogamzóképesség-zavarhoz az is hozzájárul, hogy a daganat egyúttal elnyomja a gonadotropinokat, a mellékvese és a pajzsmirigy működését szabályozó bazofil szöveteket.

Enyhébb esetben mindkettő „PIF-szerű” vegyületekkel gyógyítható (pl. bromokriptin), súlyosabb esetben a tumor műtéti vagy sugárzással történő eltávolítása jöhet szóba.

A bazofil adenomák pajzsmirigyműködést serkentő TSH (tiroidea stimuláló hormon), vagy mellékvesekéreg működését serkentő ACTH (adrenokortikotrop hormon) hormonokat termelnek, melyek pajzsmirigy, ill. mellékvesekéreg túlműködés tüneteit váltják ki. Az összetett hormonális rendellenességek az egész szervezetre kihatnak, így a fogamzóképességet is negatív irányban befolyásolják.

A hipofízis a látóidegek kereszteződésénél foglal helyet. A belőle kiinduló térszűkítő folyamatok a látóidegeket belülről károsítják, ami jellegzetes, halántékirányban elhelyezkedő látótérkiesést okozhat. A hipofizisdaganatok pontos kórismézéséhez a szemészeti szakvizsgálat elengedhetetlen.

1200
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]