Ó, az a csodás tudomány! – A meddőség kezelhető lenne?

1202
HOZZÁSZÓLÁS:

Előfordulhat, hogy a meddőség oka a pár mindkét tagjának alapos kivizsgálása után is rejtve marad – ám ez a ritkább. Napjainkban sok meddő házaspár problémáján segíthet az orvostudomány.  Többek között az alábbi módszerekkel:

A meddő férfi kezelése

Az ondóvezeték elzáródása által okozott meddőség mikrosebészeti módszerekkel (mikroszkóp segítségével végzett műtéttel) oldható meg: ez általában az elzáródott szakasz kimetszését és a végek egyesítését foglalja magában. Bizonyos hormonhiányos állapotok esetén gyógyszeres kezeléssel serkenthető a hímivarsejtek termelése.
A kezelések sikere a probléma természetétől, súlyosságától és gyakran fennállásának idejétől is függ!

A meddő nő kezelése

A megfelelő módon fejlődő petesejtek kilökődésének elmaradása esetén az ovuláció gyógyszerekkel segíthető elő. A kezelés során mellékhatások léphetnek fel (pl. többes terhesség jöhet létre), ezért a gyógyszerelés csak szoros orvosi ellenőrzés mellett történhet. A meddőség hátterében álló okok más része műtéttel oldható meg. Ehhez részben a diagnosztikában is alkalmazott módszereket használnak.

Mesterséges ondóbevitel

A mesterséges ondóbevitelhez az ondómintát általában előkészítés után használják fel a sikeres megtermékenyítés érdekében. Az ovuláció körüli időben a spermát a hüvelyen és a méh nyakcsatornáján keresztül a méh üregébe fecskendezik (orvosi nyelven: ‘intrauterin inszemináció’). A felhasznált ondó a meddő pár férfi tagján kívül donortól is származhat. A donorspermát fagyasztva tárolják. A mesterséges ondóbevitelre az esetek döntő részében a peteérés serkentésével együtt kerül sor. A spermát ilyenkor is az ovuláció időpontjának környékén helyezik a méh üregébe.

Szervezeten kívüli megtermékenyítés (‘in vitro fertilizáció’, IVF)

A petesejtek szervezeten kívüli megtermékenyítéséhez szintén többszörös tüszőnövekedést illetve peteérést biztosító gyógyszerek szükségesek. A megérett petesejteket ultrahang- ellenőrzés mellett közvetlenül az ovuláció várható időpontja előtt szívják le a petefészkekből egy tű segítségével. A petesejteket laboratóriumi edénykében termékenyítik meg a hímivarsejtekkel. 

Amennyiben a rendelkezésre álló ondósejtek száma nagyon alacsony, vagy a tüszők leszívása során csak kevés vagy nem megfelelő minőségű petesejtet “nyertek”, az érett petesejtek burkát egy, a hajszálnál mintegy tízszer vékonyabb üvegtűvel átszúrják, és azon keresztül egyetlen ondósejtet fecskendeznek a petesejt belsejébe (‘intracitoplazmatikus spermiuminjekció’, ICSI).

Ezt az eljárást alkalmazzák akkor is, ha a hímivarsejteket csak a mellékheréből vagy a heréből mikrosebészeti módszerek segítségével tudják kinyerni. A megtermékenyített petesejtből fejlődő előébrényt (preembrió) 2-3 nap múlva helyezik vissza a méh üregébe, a hüvelyen keresztül. A beültetésre nem került előébrényeket lefagyaszthatják, és egy későbbi ciklusban ültethetik majd be.

1202
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]